Thursday, March 5, 2009

family day berlalu...

hulla.....
kiranya pada kali ini, aku mengenang apakah aktiviti persatuan D'planters..yang nyata perlu untuk aku ceritakan kepada para pembaca.
tatkala aku masih di belenggu letih, aku tetap melihat kembali apa yang telah berlaku sepanjang hujung minggu lepas..
ya.. family day untuk persatuan D'planters..(sambil menaip entri nie aku tgh dgr lagu joget menanti kasih - dato' Siti Nurhaliza.<== apa kah..?)
.....
........
erm... rasa nya banyak yang perlu untuk aku bangktkan di sini.
tetapi terlalu berat untuk aku notakan.. sedang kan hati ini teramat memberontak untuk mencerita pahit manis di sebalik family day itu. banyak membuka mata aku..

PENGISIAN FAMILY DAY d'PLANTERS.

berdasarkan apa yang telah di notakan oleh Encik sulaiman, merangkap ketua program Pengurusan Ladang,kata beliau pengisian family day D' planters ada 3.
1. kreatif
2.motivasi
3. aktiviti

berdasarkan apa yang telah ditetapkan, perlu untuk kita sama - sama menilai apa yang berlaku tatkala penganjur tetap family day part 4 membuka langkah untuk menganjurkan familyday..

tahniah buat mereka. kerana kerana telah menganjurkan family day untuk semester ini.
sekalipun kapasiti anda agak kecil dalam menganjurkan aktiviti yang boleh di anggap aktiviti yang paling mega dalam DPIM. Tambah lagi terdapat banyak masalah last minute.. anda buat gak kat luar.. bangga.(tepuk sikit!!!)

hehehe..
baik lah.. biarkan aku berceloteh seketika unuk menceritakan kepada anda semua kemeriaha dan suka duka di family day..agar dapat di kongsikan bersama.
(chewah..)


1. KREATIF
baik pekara pertama yang aku nak sentuh, mengenai kreativiti. dalam konteks ini perlu kita memahami kenapa family day di wujud kan.. ianya di gunakan sebagai satu medium untuk kita dan pensyarah merapatkan silaturahim. persoalan yang aku nak timbulkan.. kemana pergi nya LDK?? kenapa bentuk kumpulan sekadar PERJUMPAAN PERTAMA FAMILY DAY tue saja?? apa motif penganjur membentuk kumpulan pada malam tue yang tidak sampai sejam sahaja duduk bersama peserta yang berlainan part??kenapa tidak, sepanjang aktiviti kita lakukan dalam kumpulan mengikut kumpulan malam pertama perjumpaan tu?? di sepanjang jungle tracking,penganjur membahagikan peserta mengikut part. tidak kah itu menggambarkan diskriminasi antara part?? aku masih tidak faham akan pekara itu. aku yakin,abang - abang senior yang beberapa hari lagi nak grade masih belum kenal budak part 1 n 2.. .. sedihnya..jangan pisah kan part 1 until part 6 k..
kemana pergi nya family day yang dulu?? mana kreatif nya??
(buat part 4 saya inginkan penjelasan.)
pada malam kebudayaan pula.. sebelum Family day penganjur kata tema pada malam kebudayaan adalah ELEGAN.. terdiam sejenak aku nak memikirkan elegan ... berpakaian mewah, xclusive, dan gaun malam yang cantik.. kemudian terfikir semula aku akan tempat family day.. kawasan HUTAN...elegan dalam HUTAN???
pembaca cuba bayangkan la... bagaimana keadaan kita elegan dalam hutan. tersengih aku... namun, beberapa kali peserta mengasak, kenapa elegan?? lain la kalau dinner kat hotel. paling tidak pun kat DEWAN JUBLEE.hehehehe.. keputusan tidak di endah kan. Hitam kekal hitam.pada malam tue aku sekadar kasual.cukup bagi ku.. daripada yang lain sekadar t- shirt kosong, n jeans.. hahaha..(protes orang tak setuju la tue!!P) cukup !!

2. MOTIVASI.
Sebenarnya motivasi nie adalah pengisian kepada family day.. 4 semester aku menyertai family day, buat pertama kali familyday kali ini tidak ada ceramah motivasio. Apakah????
Dah tue buat apa letak kat bena KEM MOTIVASI DAN PEMANTAPAN AKADEMIK??... saya kira family day kali ini telah lari dari apa yang telah anda tulis di atas bena !!!Untuk penanjur – penganjur seterusnya akan jangan abai kan elemen ini. PENTING tau!!

3. AKTIVITI.
ERM…. Kalau soal aktiviti nie.. mungkin aku consider sikit la…
Cuma satu kelebihan buat anda..(apa yang aku carutkan nie..)memandang kan pertukaran tempat family day aktiviti tak dapat di laksana kan.. mungkin banyak yang perlu di mansuh kan.. rasa nya keadaan geografi di antara matang Wildlife n kubah ria tak banyak beza nya..opps!!
……………………………………………………………………………………………………………
Banyak kan apa yang aku royan kan..??
Hehehe.. mungkin aku terlalu emosional terhadap pengurusan..
Dan satu yang aku nak ajar sikit..
Nie dialog orang tue time family day.
Aku(dalam keadaan beratur tuk ambil makanan…)
Orang tue; oi …remy, nyelai mai tau nadai ngau orang senamrobik pagi tadik.. x nemu support orang..
(muka terus menoleh ketempat lain)
Aku(sentap!! Terus meroyan!!); dk pikir apa?? Family day yang kami anjur kan last sem bisi dk ngau??
Aku carik wakil kos tuk debate biisi dk ngau?? Manah aku ka ngau family day di anjur ktk!! Anang ka nganu orang sebarang la..

<==Nie bahasa rojak iban.. maksud nya..tak perlu la aku nak jelaskan..
Nasihat buat korang .. kalau nak program anda dapat sambutan orang, so koarng kena la support orang gak.. give n take ba..


kalau dari segi penginapan, mungkin nasib anda .. cuz beruang lepas, so tak la kami tinggal kat khemah.. dan diganti dengan bilik yang selesa.. haha…
ok la… kalauu di ikutkan hati banyak yang aku nak komen.. tapi cukup la nie.. sekadar memenuhi blog aku..
buat penganjur family day yang seterus nya.. fahami terma family day terlebih dulu ek…
bak kata irman..’kita kena perfikirn positif’..
ermm…… aku fikir buat kali ke – 3 dalam konteks nie..
eh… satu lagi… tatkala kita menganjur, utamakan peserta dulu..<== sekadar renungan..