Friday, July 24, 2009

jangan hina kaum.

hi.entri kali ini mungkin agak skema. dan agak bersifat perkauman sikit.
hurm.. sedang aku melayari internet . duduk kat kafeteria mahal nie. aku bukak web utusan online.
ya. utusan online. salah satu berita yang di laporkan oleh utusan ialah

"Kenyataan Abdul Hadi singgung masyarakat Iban"

aku terkejut . tersinggung juga aku apabila Abdul Hadi, yang merangkap Presiden Pas mengeluarkan kenyataan begitu ,semasa ucaptama beliau kempen di Manek Urai.
pada saya.
dalam usaha kita berkempen, perlu untuk kita menjaga hati suku kaum masing. rasional nya?? adalah untuk mengelakkan tragedi 13 mei yang masih menggigit benak kita. bagaimana pada masa itu, perbalahan antara kaum berlaku. apa punca nya?? meraikan kemenangan parti. dan dalam situasi ini, pekara yang hampir sama berlaku. apa kah kita ingin kan perkara itu berulang lagi?? semesti nya tidak. .. sedih. itulah yang mampu di luah kan. rasa nya, ajaran agama tidak pernah menghalalkan penghinaan ini berlaku.. entah...

mungkin aku membuat kesimpulan terlalu awal. mungkin ini salah satu cara orang berpolitik. al maklum lah aku masih kurang fasih dalam keadaan ini.
mohon agar masyarakat di Lubok Antu tidak terlalu mengendahkan apa yang di katakan oleh beliau. hurm.. agak beremosi gak aku..
antara yang beliau katakan..

"Semua pilihan raya kecil sebelum ini keputusannya memihak kepada kita. Cuma di Batang Air sahaja, kita kalah sebab mereka ini tidak reti undi, pakai cawat lagi. Saya bukan nak hina, tetapi tempat yang pakai molek, undi Pas," katanya.

mungkin aku tak faham apa yang ingin di bangkitkan oleh beliau. mohon penjelasan.
terima kasih..