Thursday, September 27, 2012

Betul Sangkaan Ku.

Dulu aku ada cerita tentang seorang budak yang aku suka cara dia berfikir. Sekarang terbukti, dia punya kelebihan pemikiran amat tinggi logiknya. : 


Jika burung terkurung kerana sangkar manusia terkurung kerana peraturan.Manusia akan lurus macam pembaris,taat seperti kompas kepada utara,ikut telunjuk jari yang menuding tanpa membantah hanya kerana takutkan peraturan.Perlukah itu semua,mengapa kebebasan kita disekat.Mengapa perlu adanya hukuman,gari ditangan dan perlukah sebutir peluru menembusi tubuh yang mengandungi darah yang sama merah seperti darahmu atau perlukah tali itu meragut setiap nyawa yang sama bernafas seperti caramu."perlu kerana mereka melanggar peraturan,setiap perbuatan yang melanggar peraturan adalah salah",inilah kata-kata pembaris dan kompas peraturan.Jika kekerasan ini yang digunakan untuk menegakkan peraturan,maka ketahuilah bahawa kekerasan ini juga yang akan memerangi peraturan.Dan jika kekerasan ini yang dinamakan peraturan,aku lebih rela menentangnya daripada tunduk kepadanya.Kerana perwira dahulu pun menentang peraturan yang pernah dicipta dan kini ianya merupakan sejarah yang amat berharga,sehingga kini kita masih mempelajari dan darinya kita telah mencapai kemerdekaan...jadi aku katakan..."fucking rules"...FROM....PP5&OGE&OBE.....529/2619/12...I******@B***S*T***2012. - TOMMY AMIE.


Orang mengatakan"genggam bara api biar sampai menjadi arang",bukankah ianya satu tindakan yang bahaya dan akan menyakitkan tanganmu...tiada apa-apa faedah pun yang kamu dapat kalau kamu berbuat demikian...malah kamu sendiri yang akan mendapat sakit atas perbuatan kamu itu...bukankah lebih baik jika kamu"padam bara api sebelum menggegamnya",ini lebih baik kerana tubuhmu tidak tercela dan bara yang telah menjadi arang boleh kamu gunakan untuk kemudian hari...malah kamu mendapat faedah darinya...ingat jangan membuat sesuatu yang memudaratkan diri sendiri...tetapi buatlah sesuatu itu seperti kamu membuat diri kamu sendiri....THE END....FROM...one green&blind eye/kebebasan... -TOMMY AMIE


Dia class mate aku dari tingkatan 4 sehingga tingkatan 5. Masih teringat ketika dia di hukum cikgu Manibalan masuk dalam tong sampah ketika kelas Ekonomi Asas. Dia tidak melawan. I love his style. Aku copy paste dari dia punya Facebook Status.